Kış Hastalıklarına Karşı Doğal Koruma Yolları
Hastalık sırasında vücudunuz zararlı mikroorganizmalara karşı savaşırken ekstra enerji ve besin maddelerine ihtiyaç duyar. Bundan dolayı, bu dönemde tüketmiş olduğunuz ya da olacağınız yiyecekler büyük önem taşır. Bu yiyecekler yalnızca enerji sağlamakla kalmayıp, aynı zamanda vücudun iltihaplanma sürecini azaltan, hücre yenilenmesini artıran ve bağışıklık sistemini destekleyen niteliklere de sahip olmalıdır. İşte, uzmanların kış aylarında kesinlikle tüketilmesi gereken o yiyecekler.
Kivi
Kivi, C vitamini açısından oldukça zengindir. Orta boy bir kivi, günlük C vitamini ihtiyacınızın neredeyse tamamını karşılar. C vitamini ise bağışıklık sistemini güçlendirerek ve vücudun enfeksiyonlarla savaşmaya yardımcı olan bir vitamindir. Ayrıca, kivi, zengin lif içeriği sayesinde sindirim sistemine de destek sağlar. Kış aylarında taze kivi tüketmek hem hastalıkların önlenmesine yardımcı olabilir hem de vücudu enerjik tutar.
Nar
Nar, polifenol ve antosiyanin gibi önemli, güçlü antioksidanlar içerir. Çünkü bu bileşenler, serbest radikallerle savaşarak hücrelerin zarar görmesini önleyici ve bağışıklık sistemini destekleyici bir etkiye sahiptirler. Nar tanelerini ister tek başına isterseniz salataya veya yoğurda ekleyerek tüketebilirsiniz. Hatta taze sıkılmış nar suyu da içebilirsiniz.
Havuç
Havuç, içeriğinde bol miktarda beta-karoten barındırır. Beta-katorenler vücutta A vitaminine dönüştürülerek, hücrelerin yenilenmesine katkı sağlar ve cildinizi soğuk kış havasına karşı korur. Çiğ veya pişmiş şekilde tüketebilir, hatta suyunu da içebilirsiniz, ancak uzmanlar genellikle, direkt olarak tüketmenin daha çok fayda sağlayacağını belirtiyor.
Brokoli
Brokoli, bağışıklığı destekleyici, güçlendirici A, C ve E vitaminleri ile doludur. Aynı zamanda lif ve antioksidanlar açısından da zengin olması sayesinde sindirimi destekleyici ve vücutta iltihap oluşumunu önleyici etkiler de gösterir. Düşük ısıda buharda pişirerek tüketebilirsiniz.
Yoğurt ve Kefir
İkinci beyin kabul edilen bağırsakların sağlık durumu, genel bağışıklık sisteminin güçlü olmasında kritik bir role sahiptir. Yoğurt ve kefir gibi probiyotik açısından zengin besinler ise bağırsaklardaki faydalı bakterilerin sayısını artırarak, aslında direkt olarak vücudun enfeksiyonlara karşı direncini de artırmış olur. Düzenli yoğurt ya da bir bardak kefir tüketimi, büyük önem taşır.
Zerdeçal ve Karabiber
Zerdeçal, içeriğindeki kurkumin adlı antioksidan bileşen sayesinde vücutta doğal bir anti-enflamatuar etki gösterir. Ancak, kurkuminin vücut tarafından emilimi sınırlıdır. Bu noktada karabiber devreye girer. Karabiberde bulunan piperin maddesi, vücudun kurkumin emilimini önemli ölçüde artırarak, alınan faydalı etkiyi güçlendirir. Karabiberle birlikte kullanılması, bu şifalı baharatın etkisini iki kat artırarak daha etkili bir doğal destek sağlar.